Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία
Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία αντικατέστησε την κλασσική τεχνική αφαίρεσης λίθων από το νεφρό, την ανοικτή νεφρολιθοτομή. Αν και σε πολλά νοσοκομεία της Ελλάδος η ανοικτή επέμβαση εφαρμόζεται ακόμα, δε θα πρέπει να προτείνεται πλέον με βάση τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας.
Η Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία ενδείκνυται για την αντιμετώπιση ευμεγέθων λίθων του νεφρού (μεγαλύτερων των 2 εκατοστών), στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση πέτρας στο νεφρό και συνυπάρχουσας ανατομικής ανωμαλίας (καλυκικό εκκόλπωμα, στένωση πυελοουρητηρικής συμβολής) ή σε μεγάλες πέτρες του ανώτερου ουρητήρα που δεν είναι προσβάσιμες ή αντιμετωπίσιμες ουρητητηροσκοπικά.
Σε μεγάλες πέτρες του νεφρού (κοραλοειδείς λίθοι) χρειάζεται να γίνουν περισσότερες από μία τρύπες στο νεφρό για να προσεγγισθούν όλοι οι λίθοι. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα αιμορραγίας. Λόγω της εκπαίδευσης του, ο Δρ. Σταύρος Σφουγγαριστός μπορεί και χρησιμοποιεί το εύκαμπτο νεφροσκόπιο κατά τη διάρκεια της Διαδερμικής Νεφρολιθοτριψίας. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης όλων των λίθων από μία μόνο τρύπα ελαχιστοποιώντας έτσι την πιθανότητα επιπλοκών.
Διενεργείται με μια μικρή τομή 1 εκατοστού στην πλάτη. Από κει εισέρχεται το νεφροσκόπιο, ένα εργαλείο που έχει κάμερα στο μπροστινό του άκρο, το οποίο αναγνωρίζει την πέτρα και με τη βοήθεια ειδικού λιθοτρίπτη υπερήχων κατακερματίζει και αφαιρεί την πέτρα.
Η Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία προσφέρει υψηλά ποσοστά επιτυχίας και πλήρους αφαίρεσης της πέτρας ενώ σε έμπειρα χέρια θεωρείται μία πολύ ασφαλής τεχνική.
«Η νοσηλεία του ασθενούς είναι 1 ή 2 ημέρες και μπορεί άμεσα να επανέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες.»
Δείτε παρακάτω επέμβαση διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας σε ασθενή με πλήρη κοραλοειδή λίθο:
Διαβάστε ακόμα
ΜΙΝΙ ΔΙΑΔΕΡΜΙΚΗ ΝΕΦΡΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ
Η mini διαδερμική νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL) αποτελεί εξέλιξη της κλασικής (standard PCNL) τεχνικής.
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ
Η είσοδος της εξωσωματικής λιθοτριψίας άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στη θεραπεία της λιθιασης του ουροποιητικού συστήματος.
ΚΥΣΤΕΟΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LASER
Η κυστεολιθοτριψία πραγματοποιείται για την αντιμετώπιση των λίθων της ουροδόχου κύστης.
ΕΚΤΟΜΗ ΟΓΚΩΝ ΟΥΡΗΤΗΡΑ ΜΕ ΧΡΗΣΗ LASER
Η laser εκτομή αποτελεί σχετική ένδειξη για high-risk όγκους του ουρητήρα και της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού.
ΕΝΔΟΠΥΕΛΟΤΟΜΗ
Η ενδοπυελοτομή αποτελεί ελάχιστα επεμβατική, ενδοσκοπική μέθοδο αντιμετώπισης της στένωσης πυελο-ουρητηρικής συμβολής.
ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Ο μεταβολικός έλεγχος συμπεριλαμβάνει μια σειρά ειδικών εξετάσεων που στόχο έχουν την αναγνώριση υποκείμενων νοσημάτων που ευθύνονται για τη συνεχή δημιουργία λίθων.
ΟΥΡΗΤΗΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΛΙΘΟΤΡΙΨΙΑ
Η ουρητηροσκοπική λιθοτριψία εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση λίθων εντός του νεφρού και του ουρητήρα.