ΡΑΝΤΕΒΟΥ 211 40 66 727

Συχνές Ερωτήσεις

Εδώ θα βρείτε απαντήσεις στις συνηθέστερες ερωτήσεις και χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν στην πάθηση της λιθίασης του ουροποιητικού συστήματος, καθώς επίσης και στην διάγνωση και θεραπεία της.

Υπάρχει πρόληψη για την λιθίαση?

Η πρόληψη είναι βασικό μέρος της αντιμετώπισης της λιθίασης. Ο στόχος είναι η αποφυγή σχηματισμού νέων λίθων και αυτό επιτυγχάνεται τόσο με γενικές οδηγίες που απευθύνονται σε όλους τους ασθενείς, όσο και με ειδικές οδηγίες ανάλογα με την σύσταση της πέτρας και τα αποτελέσματα των εξετάσεων του μεταβολικού ελέγχου.
Γενικές οδηγίες είναι η άφθονη λήψη νερού κοντά στα 3 λίτρα την ημέρα, ο έλεγχος του σωματικού βάρους με απώλεια κιλών, η γυμναστική και γενικότερα η κίνηση και η αποφυγή ανά περίπτωση συγκεκριμένων τροφών σε μεγάλες ποσότητες (Ξηροί καρποί, σοκολάτα, τσάι, κτλ).

Ποια είναι η ιδανική εξέταση για να γίνει η διάγνωση της λιθίασης του ουροποιητικού?

Η Ιδανική εξέταση που θέτει τελικά την διάγνωση της πέτρας στα νεφρά, αλλά και συμβάλει στην επιλογή του τρόπου της αντιμετώπισης, είναι η αξονική τομογραφία χωρίς την χρήση σκιαγραφικού.

Ποιοι λίθοι είναι κληρονομικοί?

Οι βασικοί κληρονομικοί λίθοι είναι οι λίθοι κυστίνης. Κατά την κληρονομική αυτή πάθηση δημιουργείται μια διαταραχή στην λειτουργία του εντέρου και του νεφρού που οδηγεί στην αυξημένη αποβολή κυστίνης στα ούρα που δεν διαλύεται εύκολα με αποτέλεσμα να σχηματίζονται εύκολα πέτρες.

Κληρονομικές διαταραχές μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε λίθους από ουρικό οξύ σε λίθους από οξαλικό οξύ και σε λίθους ασβεστίου.

Σπάνιες περιπτώσεις κληρονομικών λίθων είναι οι λίθοι ξανθίνης και οι λίθοι διυδροξυαδενίνης.

Η αιματουρία είναι σύμπτωμα μόνο της λιθίασης ή πρέπει να γίνει έλεγχος και για άλλες παθήσεις?

Η πέτρα στα νεφρά μπορεί να προκαλέσει αιματουρία. Όμως καθώς η αιματουρία αποτελεί σύμπτωμα και καρκίνου του ουροποιητικού χρειάζεται συγκεκριμένος έλεγχος για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό. Συνήθως χρειάζονται αιματολογικές εξετάσεις, κυστεοσκόπηση για την διερεύνηση καρκίνου της ουροδόχου κύστης και αξονική πυελογραφία για τον αποκλεισμό καρκίνου από τους ουρητήρες και το νεφρό.

Κάνω συνέχεια πέτρα στα νεφρά, τι φταίει?

Οι συνεχείς υποτροπές της λιθίασης μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικούς λόγους.
Ένας ασθενής που κάνει συνέχεια πέτρες στα νεφρά μπορεί να έχει κάποια ανατομική διαταραχή που εμποδίζει την φυσιολογική ροή των ούρων (αποφρακτικά φαινόμενα), όπως για παράδειγμα στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής ή διόγκωση του προστάτη.

Οι φλεγμονώδεις λίθοι που σχηματίζονται λόγω της παρουσίας συγκεκριμένων μικροβίων στα ούρα επίσης υποτροπιάζουν συχνά.

Οι κληρονομικοί λίθοι, όπως για παράδειγμα οι λίθοι της κυστίνης, επίσης εμφανίζουν μεγάλη πιθανότητα συχνών υποτροπών.

Η διατροφή επηρεάζει την Λιθίαση?

Η διατροφή σας επηρεάζει τον σχηματισμό μιας πέτρας στα νεφρά. Η άφθονη λήψη νερού, γύρω στα 3 λίτρα την ημέρα είναι βασικό μέτρο πρόληψης.

Παράλληλα ο περιορισμός της λήψης σε αυξημένες ποσότητες άλατος, ζωικής πρωτεΐνης, αναψυκτικών, αλλά και συγκεκριμένων τροφών όπως για παράδειγμα σοκολάτα, τσάι, ξηροί καρποί κτλ, θεωρούνται βασικά διατροφικά μέτρα για την πρόληψη της λιθίασης.

Το σωματικό βάρος και η γυμναστική επηρεάζουν τον σχηματισμό λίθων?

Το αυξημένο σωματικό βάρος και η περιορισμένη κίνηση θεωρούνται βασικοί λόγοι για τον σχηματισμό λίθων. Η απώλεια βάρους και η γυμναστική και γενικότερα η κίνηση συμβάλλουν δραστικά στην αποφυγή σχηματισμού νέων λίθων.

Έχω πεταλοειδή νεφρό, κινδυνεύω να δημιουργήσω πέτρα στο νεφρό?

Ο πεταλοειδής νεφρός λόγω της ανατομικής παραλλαγής που εμφανίζει μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο ποσοστό ουρολοιμώξεων και λιθίασης.

Μετά από ένα κολικό νεφρού ποια η πιθανότητα ο λίθος να πέσει από μόνος του, από τι εξαρτάται και σε πόσες μέρες μπορεί αυτό να συμβεί?

Η αυτόματη αποβολή της πέτρας εξαρτάται από τη θέση της πέτρας και το μέγεθός της. Πέτρες μικρότερες από 5 χιλιοστά στο κατώτερο τριτημόριο του ουρητήρα έχουν 68% πιθανότητα αυτόματης αποβολής. Ο χρόνος αναμονής για την αυτόματη αποβολή είναι 4-6 εβδομάδες και στο διάστημα αυτό απαιτείται παρακολούθηση του ασθενή για αποφυγή σήψης και οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

Ποια η πιθανότητα υποτροπής του λίθου μου?

Μετά από ένα αρχικό επεισόδιο πέτρας στα νεφρά η πιθανότητα υποτροπής μέσα στην πενταετία είναι 35 με 50%. Για το λόγο αυτό θεωρείται εξαιρετικά σημαντική η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και παρακολούθηση του ασθενή από τον κολικό και την χειρουργική αντιμετώπιση μέχρι τις σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες για την διατροφή το σωματικό βάρος και γενικότερα τις προϋποθέσεις που πρέπει να ακολουθήσει ώστε να μειωθεί η πιθανότητα να επανεμφανιστεί η πέτρα.

Ποια η παρακολούθηση μετά από ένα χειρουργείο λιθίασης?

Η παρακολούθηση είναι συγκεκριμένη και σαφής και διακρίνεται στην άμεσα μετεγχειρητική και στην μακροχρόνια. Στην άμεσα μετεγχειρητική ο ουρολόγος ελέγχει με συγκεκριμένες εξετάσεις την κατάσταση του νεφρού και το αποτέλεσμα του χειρουργείου. Παράλληλα, γίνεται χημική ανάλυση της πέτρας που έχει ληφθεί από το χειρουργείο ώστε να γίνει γνωστή η σύσταση της και σε συνεργασία με ειδικό διατροφολόγο να δοθούν συγκεκριμένες διατροφικές οδηγίες που θα συμβάλλουν στην αποφυγή υποτροπής. Σε διάστημα ενός έτους το αποτέλεσμα των διατροφικών και γενικότερων οδηγιών επανελέγχεται με εξετάσεις στο αίμα και στα ούρα.

Τι είναι ο μεταβολικός έλεγχος?

Οι ασθενείς μετά το πρώτο επεισόδιο πέτρας στο νεφρό διαχωρίζονται σε δυο βασικές κατηγορίες, στους χαμηλού κινδύνου για υποτροπή του λίθου και στους υψηλού κινδύνου. Όλοι οι ασθενείς μετά το πρώτο επεισόδιο πέτρας στα νεφρά υποβάλλονται σε ένα βασικό έλεγχο που περιλαμβάνει μια γενική εξέταση ούρων και ένα βασικό αιματολογικό έλεγχο, καθώς βέβαια και σε χημική ανάλυση του λίθου.

Οι ασθενείς που θα θεωρηθούν ως υψηλού κινδύνου για υποτροπή της πέτρας υποβάλλονται σε εξειδικευμένο μεταβολικό έλεγχο που περιλαμβάνει ανάλυση ούρων 24 ώρου με στόχο την εξακρίβωση του ακριβούς αιτίου που οδηγεί στον σχηματισμό των λίθων. Με βάση τα αποτελέσματα του μεταβολικού ελέγχου οι ασθενείς αντιμετωπίζονται ανάλογα με συγκεκριμένες διατροφικές και γενικότερες οδηγίες και αν χρειαστεί με την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

Κινδυνεύει το Νεφρό μου από ένα λίθο?

Το νεφρό μπορεί να κινδυνέψει από μία πέτρα. Σε περιπτώσεις που μια πέτρα προκαλέσει απόφραξη και πυρετό μαζί (εμπύρετη αποφρακτική πυελονεφρίτιδα) μπορεί να οδηγήσει σε μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση σήψης που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να απειλήσει όχι μόνο το νεφρό αλλά και την ζωή του ασθενή.

Παράλληλα η χρόνια απόφραξη ενός νεφρού από μία πέτρα που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σταδιακά σε απώλεια της νεφρικής λειτουργίας και τελικά στην καταστροφή του νεφρού.

Επείγουσα επίσης κατάσταση είναι η απόφραξη από πέτρα του νεφρού ασθενή με ένα νεφρό καθώς στην συγκεκριμένη κατάσταση η συνολική νεφρική λειτουργία του ασθενή εξαρτάται από το μοναδικό νεφρό του και αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ανάγκη τεχνητού νεφρού.

Τι είναι ο κοραλλοειδής λίθος?

Ο Κοραλλοειδής λίθος είναι ένας μεγάλος λίθος που έχει καταλάβει σχεδόν όλη την μάζα του νεφρού και έχει πάρει το σχήμα του νεφρού. Οι κοραλλοειδής λίθοι μπορεί να είναι πλήρως κοραλλοειδείς ή μερικώς ανάλογα με το τι μέρος του νεφρού έχουν καταλάβει. Η αντιμετώπισή τους είναι συγκεκριμένη και γίνεται με την διαδερμική νεφρολιθοτριψία.

Τι είναι η χημική ανάλυση λίθου?

Ο Λίθος που, είτε θα ουρήσει ο ασθενής αυτόματα από μόνος του, είτε θα συλλεχθεί κατά την χειρουργική επέμβαση πρέπει να στέλνεται για χημική ανάλυση, όπου γίνεται γνωστή με ακρίβεια η σύσταση του.
Γνωρίζοντας την σύσταση του λίθου δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες στον ασθενή για την πρόληψη σχηματισμού νέων λίθων.

Πότε πρέπει να αντιμετωπιστεί σε επείγουσα βάση η λιθίαση του ουροποιητικού?

Μια πέτρα στο νεφρό ή στον ουρητήρα μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένες περιπτώσεις επείγουσες καταστάσεις. Ο κολικός νεφρού που δεν υποχωρεί με την φαρμακευτική αγωγή, η συνύπαρξη πέτρας που προκαλεί απόφραξη στο νεφρό και πυρετό (σηπτική κατάσταση), και η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας είναι επείγουσες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Επείγουσα κατάσταση στα πλαίσια της επιδείνωσης της νεφρικής λειτουργίας θεωρείται και η πέτρα που προκαλεί απόφραξη σε ασθενή με ένα νεφρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις αντιμετωπίζεται συνήθως το επείγον πού είναι η αντιμετώπιση της απόφραξης και η ανακούφιση του νεφρού με τοποθέτηση ειδικού stent στο νεφρό και ανάλογα με την περίπτωση με την χορήγηση αντιβίωσης και πιθανόν και νοσηλείας. Σε δεύτερο χρόνο αντιμετωπίζεται οριστικά και η πέτρα στο νεφρό.

Ποια η συντηρητική αντιμετώπιση της λιθίασης?

Οι πέτρες ανάλογα με το μέγεθος, την θέση και την σύσταση τους μπορεί να αντιμετωπιστούν και συντηρητικά. Μικροί λίθοι 3-4 χιλιοστών που βρίσκονται σε σημείο που δεν προκαλούν συμπτώματα (απόφραξη, πόνο, πυρετό, επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας) μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με παρακολούθηση, που βέβαια είναι αυστηρά καθορισμένη, και γενικές οδηγίες για την αποτροπή σχηματισμού νέων λίθων. Παράλληλα, αν η σύσταση της πέτρας είναι γνωστή, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να δοθεί συγκεκριμένη αγωγή για την αποφυγή σχηματισμού νέων λίθων ή ακόμα και στην διάλυση του λίθου.

Ποιος είναι ο χρόνος νοσηλείας σε μια κλασική διαδερμική νεφρολιθοτριψία?

Ο χρόνος νοσηλείας μιας κλασικής διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας είναι δύο μέρες.

Ποιος είναι ο χρόνος νοσηλείας σε μια μίνι διαδερμική νεφρολιθοτριψία?

Ο χρόνος νοσηλείας μιας μίνι διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας είναι μία μέρα. Ο ασθενής λαμβάνει εξιτήριο το ερχόμενο πρωινό από την επέμβαση.

Έχει θέση στην σύγχρονη Ουρολογία το ανοιχτό χειρουργείο για την αντιμετώπιση της Λιθίασης?

Η ανοιχτή επέμβαση πλέον θεωρείται παρελθόν για την αντιμετώπιση της πέτρας στα νεφρά και έχει αντικατασταθεί από τις σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές ενδοουρολογικές τεχνικές (εύκαμπτη νεφρολιθοτριψία, διαδερμική νεφρολιθοτριψία, κυστεολιθοτριψία). Εξαιρετικά σπάνια μπορεί να χρειαστεί ανοιχτή χειρουργική αντιμετώπιση για την αντιμετώπιση ειδικών περιπτώσεων λίθων.

Εχω στένωση της Πυελοουρητηρικής συμβολής και πέτρα στο νερό, μπορώ να αντιμετωπίσω ταυτόχρονα και τα δυο?

Η Στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής είναι ανατομική ανωμαλία που το σημείο ένωσης του νεφρού με τον ουρητήρα είναι πιο στενό από το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η φυσιολογική ροή των ούρων προδιαθέτοντας σε ουρολοιμώξεις, κολικούς, πέτρες στο νεφρό και επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας. Ο ασθενής με στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής και λίθο υποβάλλεται σε χειρουργική αντιμετώπιση και των δυο παθήσεων, ώστε να αντιμετωπιστεί και η πέτρα αλλά και η στένωση που οδηγεί σε αυτήν, αλλά και που επηρεάζει την νεφρική λειτουργία.

Μπορούν όλοι οι λίθοι να αντιμετωπιστούν με εξωσωματική λιθοτριψία?

H εξωσωματική λιθοτριψία έχει συγκεκριμένες ενδείξεις με βάση κριτήρια όπως το μέγεθος του λίθου, η πυκνότητα και η θέση του. Η σημαντικότερη παράμετρος ειναι η πυκνότητα (σκληρότητα) της πέτρας η οποία μπορεί να καθορισθεί από εξειδικευμένους ουρολόγους με τη βοήθεια της αξονικής τομογραφίας. Θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως η εξωσωματική λιθοτριψία είναι μία επεμβατική διαδικασία που ενέχει κινδύνους και επιπλοκές (απόφραξη, σήψη, αιμορραγία) και θα πρέπει να προτείνεται μόνο αν υπάρχει η ένδειξη.

Είμαι έγκυος και έχω λίθο μπορώ να κάνω εξωσωματική λιθοτριψία?

Η κύηση αποτελεί μία από τις απόλυτες αντενδείξεις για εξωσωματική λιθοτριψία. Σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού εγκύου με κολικό νεφρού τοποθετείται ουρητηρικό stent (pigtail) για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο λίθος αντιμετωπίζεται μετά την κύηση. Σε περίπτωση που κριθεί απολύτως αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ο λίθος, η μέθοδος που προτιμάται είναι η ουρητηροσκοπική λιθοτριψία με χρήση laser χωρίς την χρήση ακτινοσκόπησης.

Ποια η διαφορά της κλασικής διαδερμικής από τη μίνι διαδερμική νεφρολιθοτριψία?

Στην διαδερμική νεφρολιθοτριψία (τόσο στην κλασική, όσο και στην μίνι) γίνεται μια μικρή οπή στην πλάτη στο ύψος που αντιστοιχεί το νεφρό και από εκεί τελικά μέσω ειδικής θήκης εισάγεται το νεφροσκόπιο το εργαλείο που χρησιμοποιείται για να εντοπίσει την πέτρα και μέσω του οποίου περνά το Λέιζερ που σπάει την πέτρα.

Στην κλασική διαδερμική η διαστολή της οπής νεφρού που τοποθετείται η ειδική θήκη είναι 10 χιλιοστά, ενώ στην μίνι είναι περίπου 4,6 χιλιοστά με αποτέλεσμα ο τραυματισμός του νεφρού να είναι πολύ μικρότερος.

Παράλληλα στην κλασική διαδερμική ο λίθος διαλύεται με την χρήση υπερήχων, ενώ με την μίνι διαδερμική με την χρήση Λέιζερ.

Στην κλασική διαδερμική συνήθως η νοσηλεία είναι δύο μέρες, ενώ με την μίνι είναι μία μέρα.

Από τι εξαρτάται το αν θα υποβληθώ σε εξωσωματική λιθοτριψία, σε εύκαμπτη νεφρολιθοτριψία ή σε διαδερμική νεφρολιθοτριψία για μια πέτρα στο νεφρό?

Σε γενικές γραμμές η επιλογή της τεχνικής αντιμετώπισης μιας πέτρας στο νεφρό εξαρτάται από το μέγεθος της και την σύσταση της.

Λίθοι ως 10 χιλιοστά νεφρό μπορούν να αντιμετωπιστούν με εξωσωματική λιθοτριψία. Λίθοι 10 με 20 χιλιοστά αντιμετωπίζονται ιδανικά με την εύκαμπτη νεφρολιθοτριψία με την χρήση Λέιζερ, ενώ για λίθους άνω των 20 χιλιοστών η ιδανική αντιμετώπιση είναι η διαδερμική νεφρολιθοτριψία. Λίθοι άνω των 20 χιλιοστών που δεν θεωρούνται τόσο σκληροί σε σύσταση (με βάση στοιχεία από την αξονική τομογραφία) μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να αντιμετωπιστούν και αυτοί με την εύκαμπτη νεφρολιθοτριψία

Ποιος είναι ο χρόνος νοσηλείας σε μια εύκαμπτη νεφρολιθοτριψία?

Ο χρόνος νοσηλείας της εύκαμπτης νεφρολιθοτριψίας συνήθως είναι μερικές ώρες. Ο ασθενής χειρουργείται το πρωί και μπορεί να πάρει εξιτήριο το ίδιο απόγευμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία μιας ημέρας και ο ασθενής να λάβει εξιτήριο το ερχόμενο πρωί.

Εχω πέτρα στην ουροδόχο κύστη και μεγάλο προστάτη, πρέπει να αντιμετωπίσω ταυτόχρονα και τα δυο?

Η εμφάνιση της πέτρας στην ουροδόχο κύστη μπορεί να οφείλεται στην διόγκωση του προστάτη. Η αντιμετώπιση της πέτρας στην κύστη πρέπει να γίνεται με την ταυτόχρονη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ούρησης συμβάλλοντας στην ομαλή ροή των ούρων. Η Διόγκωση του προστάτη μπορεί αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά ή χειρουργικά.

Αν θα αντιμετωπιστεί χειρουργικά μπορεί να γίνει, είτε ταυτόχρονα με το χειρουργείο της πέτρας, είτε μεταγενέστερα ανάλογα με την περίπτωση.

Ειμαι μονόνεφρος (ένα νεφρό) και έχω πέτρα τι πρέπει να κάνω?

Ο ασθενής με ένα νεφρό θέλει ειδική παρακολούθηση και αντιμετώπιση καθώς η συνολική νεφρική λειτουργία του εξαρτάται από το ένα νεφρό και είναι ζωτικής σημασίας η διαφύλαξη του.

Ανάλογα με το μέγεθος, την θέση του λίθου και το κατά πόσο επηρεάζει την νεφρική λειτουργία η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συντηρητική, αλλά με αυστηρή συστηματική παρακολούθηση, είτε άμεσα χειρουργική.

Εχω ένα μικρό λίθο στον κάτω πόλο του νεφρού και δεν έχω συμπτώματα πρέπει να χειρουργηθώ?

Ένας μικρός λίθος 3 χιλιοστών στον κάτω πόλο του νεφρού που δεν προκαλεί συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά με παρακολούθηση. Είναι αναγκαίο όμως ο ασθενής να τηρεί τις οδηγίες του ουρολόγου (διατροφικές, άσκηση κτλ) και να ακολουθεί κατά γράμμα την προτεινόμενη επανεξέταση όπου ο ουρολόγος διερευνά την αύξηση ή όχι του μεγέθους και την αλλαγή ή όχι της θέσης του λίθου και έτσι αποφασίζεται η ανάγκη χειρουργικής παρέμβασης ή η συνέχιση της παρακολούθησης.

Δεν βρήκατε αυτό που ψάχνετε;

Στείλτε μας την ερώτηση που σας απασχολεί και ένας συνεργάτης ιατρός του κέντρου θα απαντήσει σύντομα.